top of page

Dokumentární film opavského centra Holos sklízí úspěch v Praze /video v článku/

Velký sál Městské knihovny v Praze vyprodaný do posledního místa – takový zájem byl ve čtvrtek 2.11. o nový dokumentární film režiséra Viliama Poltikoviče „Z temnoty duše… světlo“, jehož producentem je Mezinárodní transpersonální centrum Holos. Promítání filmu a následné besedy se zúčastnilo více než 400 lidí.


Celovečerní dokumentární film, který byl světové veřejnosti poprvé uveden na Mezinárodní transpersonální konferenci koncem září tohoto roku v Praze, představuje téma psychospirituální krize. Téma, které je široké veřejnosti téměř neznámé, ale přitom se může dotýkat každého.


Tento typ krize je většinou lékařů či psychologů často mylně považován za psychózu či schizofrenii a následně tlumen léky. Stavy, které mohou mít i bouřlivý průběh, však mají velký transformační a léčivý potenciál.


Psychospirituální krize přichází náhle a nečekaně – daný člověk je ohromen i zmaten neobyčejnými prožitky. Má výrazné a překvapivé změny vnímání, vědomí, emocí, například opouští vědomím své tělo, má vnitřní vize, vnímá různá světla, energie ve svém těle i ve vesmíru, často má i neobvyklé tělesné prožitky. To vše může být chvílemi opojné, ale i dlouhodobě nepříjemné až nesnesitelné a člověk pak přestává fungovat v běžném životě, jeho okolí neví, co se s ním děje a problém se často a zbytečně řeší psychofarmaky a pobytem na psychiatrii.


Pochopení léčebného potenciálu krize, kterému je dosud zejména v odborných kruzích věnována pouze povrchní pozornost, nabízí příležitost k ozdravení jednotlivců i společnosti. Právě proto také vznikl dokumentární film, který pojem a význam psychospirituální krize široké veřejnosti představuje formou příběhů lidí, kteří krizí prošli a komentáři odborníků v čele se zakladatelem transpersonální psychologie Stanislavem Grofem.


Téměř dvě hodiny dlouhá beseda s Milanem Hrabánkem, Viliamem Poltikovičem a Jaroslavem Formánkem po promítání dokumentu ukázala velký zájem veřejnosti o tuto problematiku, kdy se i řada diváků svěřila s prožíváním podobných zkušeností. Diváci také ocenili velkou upřímnost i odvahu lidí, kteří se ve filmu o své hluboké zážitky podělili.


Další veřejné promítání dokumentu se nyní chystá v Opavě, v domovském městě centra Holos, které film ve spolupráci s Viliamem Poltikovičem vytvořilo. 15. listopadu tak v opavském kině Mír proběhne promítání filmu opět s následnou besedou s autory dokumentu. Srdečně tak zveme širokou veřejnost, ale zejména i odborníky z oblasti psychiatrie a psychologie ke zhlédnutí filmu a k účasti v diskuzi.


Vstupenky i bližší informace zájemci najdou na webu www.ztemnotydusesvetlo.com a na webu Holos Centra www.holos.cz.


Nejnovější příspěvky
Archiv
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page