top of page

Dokumentární film o psychospirituální krizi míří na Slovensko


Tisková zpráva / 5.12.2018 / Opava-Vlaštovičky

Dokumentární film „Z temnoty duše… světlo“ režiséra Viliama Poltikoviče, který natočilo v loňském roce Mezinárodní transpersonální centrum Holos bude mít v příští týden slovenskou premiéru v Bratislavě za spolupráce s HOPONOPONO Productions. Dokument představuje tématiku psychospirituální krize formou výpovědí lidí, kteří jí prošli a odborníků na tuto problematiku.

Celovečerní dokumentární film, který byl světové veřejnosti poprvé uveden na Mezinárodní transpersonální konferenci koncem září 2017 v Praze, představuje téma psychospirituální krize. Téma, které je široké veřejnosti téměř neznámé, ale přitom se může dotýkat každého.

Tento typ krize je většinou lékařů či psychologů často mylně považován za psychózu či schizofrenii a následně tlumen léky. Stavy, které mohou mít i bouřlivý průběh, však mají velký transformační a léčivý potenciál.

Psychospirituální krize přichází náhle a nečekaně – daný člověk je ohromen i zmaten neobyčejnými prožitky. Má výrazné a překvapivé změny vnímání, vědomí, emocí, například opouští vědomím své tělo, má vnitřní vize, vnímá různá světla, energie ve svém těle i ve vesmíru, často má i neobvyklé tělesné prožitky. To vše může být chvílemi opojné, ale i dlouhodobě nepříjemné až nesnesitelné a člověk pak přestává fungovat v běžném životě, jeho okolí neví, co se s ním děje a problém se často a zbytečně řeší psychofarmaky a pobytem na psychiatrii.

Pochopení léčebného potenciálu krize, kterému je dosud zejména v odborných kruzích věnována pouze povrchní pozornost, nabízí příležitost k ozdravení jednotlivců i společnosti. Právě proto také vznikl dokumentární film, který pojem a význam psychospirituální krize široké veřejnosti představuje formou příběhů lidí, kteří krizí prošli a komentáři odborníků v čele se zakladatelem transpersonální psychologie Stanislavem Grofem.

Film byl v loňském a letošním roce promítán v řadě měst České republiky, vždy ve spojení s besedou s účinkujícími a odborníky a za velkého zájmu publika. Film je výjimečný díky velké upřímnosti i odvaze lidí, kteří se ve filmu o své hluboké zážitky podělili.

Na první promítání na Slovensku, které proběhne 12. prosince 2018 od 17 hodin v Kine Nostalgia v Bratislavě srdečně zveme širokou veřejnost, ale zejména i odborníky z oblasti psychiatrie a psychologie ke zhlédnutí filmu a k účasti v diskuzi.

Bližší informace o celém osvětovém projektu zájemci najdou na webu www.ztemnotydusesvetlo.com a na webu Holos Centra www.holos.cz.

Po filmu bude následovat diskuze s tvůrci a účinkujícími, kteří překonali psychospirituální krizi. Slavnostní večer ukončíme koncertem léčivých písní v podání kapely "Tóny Brány" ve 20:00 v Café Nostalgia.

Vstupenky si můžete zakoupit v předprodeji za 7 eur na www.harmonizuj.sk nebo za 8 eur přímo na místě.

Výtěžek z akce je určený na rozvoj aktivit centra Holos a šíření povědomí o psychospirituální krizi na Slovensku.


Nejnovější příspěvky
Archiv
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page